Herkennen en behandelen van Trauma  en PTSS  bij honden

Trauma geeft altijd een psychisch (onzichtbaar) letsel. Niet te zien, maar het is er wel. 
Eigen ontwikkelde EMDR  en EFT voor honden, Heart to Heart healing en liefdevolle steun uit zijn omgeving,  geven de hond de kans dit te overwinnen. Nieuwe vreugde en nieuw vertrouwen is het gevolg!  

Een hond met een traumatische ervaring, groot of klein, nu of vroeger, heeft altijd liefdevolle psychische zorg nodig, geen training. Dat maakt het alleen maar  erger.  


                        Wat is trauma en wat doet het met de hond? 

Trauma is niet in het verleden. Het is nu. Want zo wordt het beleefd. 

Trauma betekent lichamelijke of psychische verwonding. Uiterlijk maar ook innerlijk. 


Een gebeurtenis kan voor de hond zo schokkend zijn, waardoor zonder hulp blijvende psychische,  gezondheids- en gedragsproblemen en schade kan ontstaan. 

Een operatie, narcose , een herplaatsing en verhuizing, afscheid van een vriendje of baasje en het nest waar hij uit komt plus moeder, vechtpartij, alleen gelaten worden, straf, angst voor straf, training, niet zichzelf kunnen zijn, geboorte, ongeluk, etc kan een traumatische ervaring zijn.  

Voor de hond is dat, net als hij de mens, een beperking in zijn leven, zijn zenuwstelsel en stress systeem is continu ingesteld op overleven. De hond heeft dat niet onder controle want het gebeurd automatisch. Het wordt vanuit de automatische piloot in de hersenen geregeld. En dus blijft het zich, in de beleving van de hond, altijd herhalen. 

Want zolang het trauma niet geheeld is is het er nog. Hij leeft alsof het er in het NU nog echt is! Hij is voortdurend op zijn hoede. Dat is heel veel stress. Chronische stress verkort het leven van de hond. Door het ondergaan en meedragen van veel te veel stress is het lichaam sneller vatbaar voor ziekten en gedragsveranderingen.  

Hoe te herkennen?

PLOTSELINGE , onverklaarbare gedragsveranderingen en gezondheidsveranderingen duiden altijd op een lichamelijk en/of psychisch ongemak in de hond

 Misschien is er iets gebeurd wat voor de hond te spannend, onrustig, INGRIJPEND was waardoor hij zich niet meer veilig voelt en zijn zenuwstelsel (brein) overactief reageert om hem/haar veilig te laten voelen. Ook al kan dat voor ons ongepast voelen, en hinderend zijn, voor de hond is heeft dit een belangrijke functie.  * dit werkt trouwens bij de hond precies hetzelfde als bij ons mensen*. Alleen een goede psychische - hondse- zorg kan de hond hierbij helpen. TRAINING, OOK POSITIEVE TRAINING  GENOEMD MAAKT HET ERGER. 

Dit kan ook - veel- langer geleden zijn. Het kan zich ook ophopen, waardoor iets wat onschuldig lijkt, opeens grote gevolgen heeft!

Heeft u het idee dat uw hond veranderd is na een gebeurtenis? 

Zit hij niet goed in zijn vel of heeft hij voortdurend allerlei gezondheidsklachten die niet willen overgaan?

Dan doet u er goed aan om contact met mij op te nemen.

Een goede lichamelijke en psychische gezondheid is de basis van probleemloos gedrag en een gelukkige hond

All Rights reserved© . Niets mag zonder benoeming van de bron van afkomst en alleen met uitdrukkelijke schriftelijke toestemming gedeeld of gepubliceerd worden. Colour of Dogs Helena Schmets. 1997-2022
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.